Skip to content

Hitte problemen in huurwoningen

Veel huurders ondervinden last van hitte in huis. Als de temperatuur in huis te hoog oploopt en het te lang heet blijft in de woning, dan kan er sprake zijn van een gebrek. In de Nederlandse wet is alleen het recht op warmte vastgelegd, niet op koelte. De verhuurder is dus niet verplicht om iets te doen aan hitte, tenzij er sprake is van een gebrek.

De verhuurder is dus niet verplicht om iets te doen aan hitte. De huurcommissie of de rechter bepaalt of er sprake is van gebrek. De Woonbond pleit ervoor dat er wet- en regelgeving komt om hitte in woningen te voorkomen en te bestrijden, ook als er (nog) geen sprake is van gebrek.

Door klimaatverandering krijgen wij steeds vaker te maken met hittegolven en het te verwachten dat hitte problemen in huis steeds vaker zullen voorkomen als er geen regels komen om hitte in woningen te voorkomen. Woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Geïsoleerde woningen warmen langzamer op, maar koelen ook moeilijker af.

Wat kun je zelf doen tegen hitte?

  • Met zonwering, goede isolatie en slim luchten hou je een hoop warmte buiten.
  • Het belangrijkste is dat je woning niet teveel opwarmt door te voorkomen at de zon in huis schijnt. Het beste met zonwering aan de buitenkant. Is die er niet dan vanbinnen zo dicht mogelijk op het raam. Dus als de zon schijnt zoveel mogelijk de gordijnen dicht. Dit is misschien ongezellig, maar het scheelt een hoop in de hitte binnen.
  • Probeer het huis iets te koelen door een ventilator aan te zetten met een plastic fles water uit de vriezer ervoor. Dit zorgt voor een lichte verkoeling.
  • Zorg dat je ramen en deuren overdag gesloten houdt, maar blijf wel ventileren.
  • In de nacht is het belangrijk om zo goed mogelijk te ventileren en te luchten, als het buiten kouder is als binnen, Zet ramen en deuren tegen elkaar open.

 

Ga in gesprek.

Helpen bovenstaande tips niet genoeg? Zijn er  Samen met plannen om jouw woning of buurt te vernieuwen? Of wil je meer doen dan alleen je eigen huis? Ga dan in gesprek met je buren, je verhuurder en de gemeente. Je bereikt het meest als je niet alleen aan de slag gaat. Samen met je buren, met de bewonerscommissie of de huurdersorganisatie kom je verder.

Denk aan de volgende mogelijkheden:

Meer bomen en struiken in de plantsoenen, meer wateropvang in de straat. Groene daken, buitenzonwering en dakoverstek. Betere ventilatiemogelijkheden.

Wij als Wooninspraak zetten hitte bestrijding op de agenda bij Woonin

Back To Top